
Se föreläsningarna från Internetdagarna
Statens medieråd och nätverket MIK Sverige arrangerade en serie föreläsningar på temat: Medier, makt och farligt medborgarskap...
Publicerad • Uppdaterad
Vad kan man göra för att minska nätmobbning? Frågan får svar i Statens medieråds forskningsöversikt om barns och ungas utsatthet på nätet.
— Vi hoppas kunna ge stöd åt skolpersonal och andra nära barn-professionella som söker användbara metoder mot nätmobbning, säger Anette Novak, direktör för Statens medieråd.
Statens medieråd släpper en forskningsöversikt om nätmobbning. Foto: Jessica Gow/TT. Muralmålning: Unga Berättar.
Hat, kränkningar och mobbning. För vissa barn och unga är detta en del av en digital vardag. I dag visar studier att unga upplever kommunikationen på nätet som mer aggressiv än utanför.
I Statens medieråds forskningsöversikt ”Utsatt på internet” ges en samlad bild av den internationella och svenska nätmobbningsforskningen. Fokus ligger på mekanismer som bidrar till aggressivitet på nätet, hur nätmobbningen ser ut, vilka risk- och skyddsfaktorer som finns, vilka konsekvenser nätmobbning får och hur man kan arbeta effektivt mot nätmobbning.
Utvärderingar av de program som specifikt fokuserar på att motverka nätmobbning visar på en positiv effekt: andelen som är utsatta eller som nätmobbar andra minskar. Metoderna kan därmed användas för att förebygga och åtgärda nätmobbning. I många av dessa metoder finns inslag som bygger på att lyfta fram barns och ungas egna röster och tankar.
Viktiga insatser som framhålls är att unga tränas i medie- och informationskunnighet och får vetskap om varför kommunikation på internet kan bli mer aggressiv.
— Vår förhoppning är att vuxna som verkar för att ge barn och unga en trygg digital vardag ska kunna använda den här kunskapen för att stötta på ett sätt som verkligen gör skillnad, säger Anette Novak, direktör för Statens medieråd.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Statens medieråd och nätverket MIK Sverige arrangerade en serie föreläsningar på temat: Medier, makt och farligt medborgarskap...
Safer Internet Day är ett EU-initiativ för att främja ett säkrare internet, med särskilt fokus på barn och unga. På årets...
Första forumträffen för i år riktade ljuset mot forskningens och allmänhetens förståelse av vad rasism är och hur rasismens...