Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Upptrappning inför Global MIL Week

När UNESCO:s evenemang Global Media and Information Literacy Week arrangeras för tionde året i rad står Sydafrika som värdland.

Personer som sitter på rad med skärmar i knät.

Youth Agenda Forum är en internationell ungdomskonferens som arrangeras i anslutning till huvudkonferensen Global Media and Information Literacy Week 2021 Feature Conference. Syftet är att belysa vikten av att säkerställa ungdomars deltagande i aktiviteter, initiativ och program som rör medie- och informationskunnighet. Foto: Shutterstock.

I år pågår UNESCO:s temavecka Global Media and Information Literacy Länk till annan webbplats.Week Länk till annan webbplats. mellan den 24 och 31 oktober. Evenemanget innefattar de digitala evenemangen Feature Conference och Youth Agenda Forum och riktar sig till den som arbetar med, eller är intresserad av MIK-frågor, exempelvis praktiker, forskare, beslutsfattare, experter och myndighetsrepresentanter.

Årets tema

När Global MIL Feature Conference för första gången arrangerades 2011 dominerades ännu inte den globala agendan av ökat inflytande från digitala plattformar, covid-19-pandemin, desinformation och politisk polarisering. Syftet var att stärka social inkludering och interkulturell dialog genom medie- och informationskunnighet. I dagens komplexa medielandskap är behovet av att kunna förstå och förhålla sig kritisk till information och innehåll än större, vilket knyter an till årets tema: ”Media and Information Literacy for the public good”.

I samband med Global MIL Week, i år med Sydafrika som värdland, uppmanas aktörer att organisera evenemang, både digitalt och lokalt, samt registrera evenemangen för synlighet på den officiella webbplatsen.

Till anmälan och registrering

> Program och anmälan Global MIL Feature Conference (anmälan senast 18 oktober) Länk till annan webbplats.

> Registrera evenemang kopplade till Global MIL Week Länk till annan webbplats.

> Vill du uppmärksamma Global MIL Week men vet inte hur? Tio tips på hur du kan gå tillväga Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!