Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Porrsajter kan stoppas – innehållet når barn

Efter en ökning av antalet yngre barn som tittar på grova och våldsamma bilder har den franska medietillsynsmyndigheten vidtagit rättsliga åtgärder. Nu kan fem porrsajter stoppas.

Person framför skärm med domarklubba i handen. 

Den franska medietillsynsmyndigheten Arcom har vidtagit rättsliga åtgärder för att begära avstängning av fem porrsajter. Foto: Shutterstock.

Barnrättsorganisationer i Frankrike har i flera månader varnat för en kraftig ökning av antalet yngre barn som tittar på grova och våldsamma bilder. Nu har den franska medietillsynsmyndigheten Arcom vidtagit rättsliga åtgärder för att begära avstängning av fem porrsajter; Pornhub, Tukif, Xhamster, Xvideos och Xnxx. Enligt en artikel i Le Monde (220308) Länk till annan webbplats. har sajterna sedan december 2021 uppmanats att utestänga minderåriga från innehållet på webbplatserna — utan resultat.

— Vi har beslutat att vidta rättsliga åtgärder eftersom den formella anfordran som skickats till dessa sajter inte har hörsammats, meddelade Roch-Olivier Maistre, ordförande för Arcom, i samband med en presskonferens om kvinnorepresentation i radio och tv.

Enligt myndigheten har ärendet nu gått vidare till Paris domstol för att beordra de största internetleverantörerna att hindra åtkomst till berörda sajter.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!