Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Så kan du stötta barn som nås av krigsbilder

Den massiva rapporteringen från kriget i Ukraina ökar risken för att barn och unga ska nås av skadligt innehåll via medier. Du som vuxen kan stötta genom att vara lyhörd och närvarande.

Militärfordon framför rök. 

Ett råd till dig som vuxen är att titta tillsammans med barnet och prata om det ni ser. Foto: Shutterstock,

På Instagram, Snapchat och andra plattformar som används av minderåriga, ofta utan närvaro av vuxna, sprids bilder som kan skapa oro och rädsla. Enligt barnkonventionen har barn rätt att skyddas från innehåll som kan vara skadligt för deras välmående.

Så kan du som vuxen stötta:

 • Var lyhörd. Lyssna till barnets oro och frågor. Svara på det barnet frågar om. Beroende på ålder, undvik överinformation.
 • Var närvarande. Titta tillsammans med barnet och prata om det ni ser.
 • Fastna inte – stäng av om det blir för mycket. Man måste inte titta.
 • Förklara att det kan finnas information och bilder som är baserade på rykten och felaktigheter.

Är du pedagog och planerar att lyfta frågor som rör informationspåverkan med dina elever har vi flera passande lektionsmaterial, bland annat en serie i tre delar om bilders betydelse och kritisk bildanalys:

> Propaganda och bilders makt

> Könsnormer i bildspråket

> Bilder och verkligheter

SIC Sverige

Statens medieråd och barnrättsorganisationen BRIS: Barnens Rätt I Samhället Länk till annan webbplats. bildar tillsammans Sveriges Safer Internet Centre (SIC Sverige). Centret erbjuder barn och unga, vårdnadshavare och personer som arbetar med minderåriga, information, vägledning och stöd för ökad trygghet på nätet.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!

 • picture in article

  Safer Internet Day 2024

  Safer Internet Day är ett kunskapsfrämjande event som firas värden över. Varje år i februari uppmärksammas barn och ungas...

 • picture in article

  Sammanfattning av Ungar & medier 2023

  I denna sammanfattning presenteras de huvudsakliga resultaten i undersökningen bland barn och ungdomar i åldern 9–18 år hösten...

  Digital kunskap Samhälle och demokratiMyndigheter och organisationer Universitet och högskolor VuxnaRapporter och undersökningar