Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Så kan manipulation av valet upptäckas

Det är en månad kvar till det svenska valet 2022 och vi behöver vara vaksamma mot försök att manipulera information i syfte att på ett otillbörligt sätt påverka enskilda väljare och därmed hela valresultatet.

Fejkad sajts url granskas med förstoringsglas.

Se upp med exempelvis sajters url-adresser: är det den äkta sajten eller en falsk kopia? Foto: Shutterstock.

Myndigheten för psykologiskt försvar Länk till annan webbplats., som är en del av MIK-nätverket (nätverket för medie- och informationskunnighet i Sverige) tillhandahåller verktyg för att man som enskild medieanvändare ska bli mer källkritisk och lära sig känna igen fejkade budskap.

Många av de metoder som används i en valkampanj är enligt Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, helt legitima och brukas av de politiska partierna för att sprida sina budskap. (svt.se 2022-05-26) Länk till annan webbplats..

Främmande makt vill påverka valet

Samtidigt menar Landerholm att vi ska vara medvetna om att även främmande makt kan försöka påverka utfallet av de demokratiska valen. Dessa kan använda sig av förfalskade konton på sociala medier, dold annonsering, plantering av nyheter, fejkade hemsidor med mera.

Otillbörlig informationspåverkan från främmande makt kan se ut "hur som helst" enligt Mikael Tofvesson, avdelningschef på MPF. Kriget i Ukraina och svensk Nato-ansökan är sådant som kan göra Sverige och svenskar till särskilda måltavlor för otillbörlig informationspåverkan. (SR P1 2022-08-01) Länk till annan webbplats..

Blandning av sant och falskt vilseleder

Ofta paketeras vilseledande information ihop med en helt korrekt händelse, vilket kan göra den extra svår att avslöja. Inte sällan spelar informationen på känslor som kan ha till syfte väcka vrede eller munterhet, för att på så sätt sänka trovärdigheten för exempelvis en politiker eller ett parti.

För att försöka avslöja falska uppgifter, falska sajter och fejkade kommentarer kan man som mediekonsument göra vissa iakttagelser:

 • Vad är syftet med informationen?
 • Att imitera välkända plattformar är ett vanligt grepp. Stämmer webbadressen (även kallad URL) med den äkta sajtens?
 • Målet är att väcka intresse och respons från läsaren. Har rubriken täckning i innehållet?
 • Presenterar texten åsikter eller fakta? Är den en partsinlaga eller är texten saklig och opartisk? Det kan vara bra att reflektera över innan man delar materialet.
 • Vem har skrivit texten och varför? Har texten en angiven författare?
 • Bilder kan enkelt manipuleras. Har bilden någon koppling till innehållet? Visar en bildsökning att bilden har använts tidigare i ett annat sammanhang?
 • Går det att kontrollera de källor som texten hänvisar till?
 • Kommer kommentaren under en artikel eller i sociala medier från en vanlig läsare/användare eller är den producerad av ett trollkonto eller en bott?
 • Behöver innehållet i en text vara sant bara för att det delas eller gillas av många användare?
  (Källa: MPF) Länk till annan webbplats.

Henrik Landerholm säger till SVT att det är en självklarhet att det finns en hotbild inför valet 2022 samt perioden under regeringsbildningen. Den största påverkan sker förmodligen under valets sista skede. Det är ett scenario som en annan myndighet, Valmyndigheten, kan ställas inför.

– Om en väldigt kraftfull aktör försöker påverka det svenska valet, genom en påverkanskampanj eller en cyberattack, finns det inga garantier för att vi kan stå emot, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten Länk till annan webbplats., till SVT Länk till annan webbplats..

Valmyndigheten stärker skyddet

På myndighetens hemsida kan vi läsa att Valmyndigheten arbetar med att stärka skyddet av allmänna val i Sverige. "Anledningen är en förändrad omvärldsutveckling, ett ökat hot mot genomförandet av val, tidigare påverkansförsök med avsikt att skada förtroendet för valprocessen och ett ökat antal rapporterade incidenter under föregående val."

Det framgår att även Säkerhetspolisen Länk till annan webbplats. och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats. sedan valen 2018 bedömt att riskerna för hot, sabotage och desinformation riktade mot genomförandet av allmänna val har ökat.

Att försöka påverka genomförandet av ett val är olagligt och kan leda till böter eller fängelse.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!

 • Ungdomar sitter på rad med mobiler. 

  MIK-resurser från olika aktörer

  I dag finns en uppsjö MIK-material att finna för den som söker. Här har vi samlat några av de resurser som tagits fram av...

  Digital kunskap Samhälle och demokratiBibliotek och bibliotekspersonal Folkbildning Föräldrar Lärare och skolpersonalLärarhandledningar och lektionsmaterial Utbildning via internet Vägledning Informationsmaterial
 • Svenska flaggan i vinden, med bokstäverna Informerat val. 

  Vikten av ett informerat val

  Med fyra månader kvar till det svenska riksdagsvalet riktar vi strålkastarljuset mot MIK. Nu lanseras både nätverket MIK...

  Samhälle och demokratiBibliotek och bibliotekspersonal Folkbildning Förskolan Gymnasieskolan Lågstadiet Lärare och skolpersonal Mellanstadiet Myndigheter och organisationer Nyanlända Universitet och högskolorLärarhandledningar och lektionsmaterial