Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Vpn används i kamp mot censuren

Den ryska invasionen av Ukraina har inneburit en kraftigt ökad rysk efterfrågan på vpn-tjänster, skriver Dagens Nyheter.

Person framför tangentbord och mobil. 

I dag används VPN för att ta sig förbi censurens gränser. Foto: Shutterstock.

Toppen på drygt tusen procent över normal efterfrågan registrerades enligt sajten Top10vpn Länk till annan webbplats. den 4 och 5 mars, i samband med att ryska myndigheter blockerade sajter som Facebook, BBC och Twitter. Sedan dess har efterfrågan legat konstant på åtminstone 800 procent över nivån före invasionen.

Top10vpn Länk till annan webbplats. kartlägger regelbundet efterfrågan för vpn-tjänster i världen och har noterat en kraftigt ökad rysk efterfrågan sedan invasionen av Ukraina.

– Ryssarna försöker komma ut och det är allmänt känt att vpn är bra mot censur, säger Jan Jonsson, vd för vpn-företaget Mullvad, till Dagens Nyheter Länk till annan webbplats..

Stor kreativitet

Att effektivt blockera vpn-teknik och andra hål i informationsmuren är en tuff nöt att knäcka, enligt Jan Jonsson. Han tillägger att kreativiteten hos de som försöker ta sig förbi censurens gränser är stor och att nya metoder dyker upp regelbundet.

Serie: Ett informerat val

Det här är en artikel i Statens medieråds serie ”Ett informerat val – hantera och förstå din medievärld”. Syftet med serien är att bidra till att stärka medie- och informationskunnigheten (MIK) i Sverige.

> Läs mer: Vad är MIK?

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!