
Ungar & medier 2021
Ungar & medier är Sveriges största statistiska undersökning av barn och ungas medievanor. Årets upplaga av rapporten...
Publicerad • Uppdaterad
Det finns en tydlig klyfta i förtroendet för nyhetsmedier mellan tonåringar med olika socioekonomisk bakgrund, och den ökade 2018—2022. Orsakerna till att förtroendet varierar över tid, och till skillnaden mellan grupper, återstår att förklara.
Statens medieråds medieforskare Yvonne Andersson och Martin Karlsson på NordMedia-konferens i Bergen.
I höst kommer en ny upplaga av Statens medieråds stora varannanårsrapport "Ungar & medier" där svenska barns och ungas medievanor analyseras . Den följs i år även av rapporterna "Småungar & medier" och "Föräldrar & medier".
På NordMedia-konferensen i norska Bergen Länk till annan webbplats., som pågår just nu, presenterar Statens medieråds medieforskare Yvonne Andersson och Martin Karlsson några resultat från rapporten, en så kallad abstract, baserad på de data som samlats in för Ungar & medier 2023.
I undersökningarna 2018, 2020 och 2022 ombads tonåringar att uppskatta sitt förtroende för nyheter och information som de får från olika tidningar, tv-kanaler, radio, sociala medier och andra digitala plattformar samt för myndigheters hemsidor och appar.
Resultaten visar en generell nedgång i förtroendet för nyheter och information bland unga under pandemiåret 2020, men förtroendenivåerna har därefter delvis återgått till nivåerna före pandemin.
Återhämtningen i förtroendet varierar dock mellan olika grupper. Resultaten visar tydliga skillnader i medieförtroendet bland unga med olika socioekonomisk bakgrund (föräldrarnas ursprung och utbildningsnivå). Skillnaderna har funnits under ett antal år och ökade 2018—2022.
Både 2018 och 2022 litade tonåringar i familjer med hög utbildningsnivå på etablerade mediehus och public service-radio i högre utsträckning än andra tonåringar. Andelen tonåringar med stort förtroende för Dagens Nyheter, SvD, lokaltidningar, SVT, TV4 och Sveriges Radio är också större bland dem med föräldrar födda i Sverige än bland tonåringar med föräldrar med utländsk härkomst.
Orsakerna till det minskade förtroendet för nyheter och information under pandemin, liksom de faktorer som bidrar till skillnader i förtroende mellan grupper, återstår att förklara. Framtida studier om medieförtroende bland unga bör sannolikt ta hänsyn till både socioekonomiska faktorer och händelser i omvärlden som kan påverka barns och ungas medieanvändning och källtillit, skriver medieforskarna.
NordMedia Network Länk till annan webbplats. drivs av Nordicom
Länk till annan webbplats. vid Göteborgs universitet i samarbete med Institutionen för informationsvetenskap och mediestudier vid Universitetet i Bergen. NordMedia Network finansieras med stöd från Nordiska ministerrådet
Länk till annan webbplats..
Källa: nordmedianetwork.org
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Ungar & medier är Sveriges största statistiska undersökning av barn och ungas medievanor. Årets upplaga av rapporten...
I "Ungar & medier 2019"redovisas resultaten från undersökningen av medievanor och attityder kring medier hos...
Nu i dagarna får sammanlagt 18 000 barn och föräldrar i Sverige en inbjudan från Statistiska centralbyrån (SCB) att besvara...