
Så fungerar åldersgränserna
Syftet med åldersgränser för film som visas offentligt är att skydda barn från att se filmer som kan vara till skada för...
Publicerad • Uppdaterad
Statens medieråd har till uppgift att fastställa åldersgränser på film som ska visas offentligt för barn under 15 år. Syftet med åldersgränserna är att skydda barn från filmer som kan vara till skada för deras välbefinnande.
Innan en film får visas offentligt för barn under 15 år ansöker filmdistributören om att få filmen godkänd för visning för en viss ålder. Om distributören inte har för avsikt att visa filmen för en publik under 15 år behöver filmen inte lämnas in till Statens medieråd.
Foto: Shutterstock.
Enligt Lag (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt får inte en film godkännas för visning för barn om den kan vara till skada för välbefinnandet för barn i den aktuella åldersgruppen. Alla filmer ses av två filmgranskare på Statens medieråd. Filmgranskarna ser filmen och gör en gemensam bedömning. Vid oenighet kallas en tredje filmgranskare in för att fastställa åldersgränsen.
Den bedömning som görs utgår i huvudsak från om en framställning kan medföra stark rädsla/skräck/panik, oro eller förvirring. Aspekter såsom graden av realism, möjlighet till identifikation och på vilket sätt och i vilket sammanhang olika inslag skildras i en framställning ingår i bedömningen. Detta formuleras sedan i en beslutsmotivering som anger skälen för åldersgränsen.
I filmregistret kan du söka efter en viss film och läsa en motivering till filmens åldersgräns.
> Sök i filmregistret.
> Behöver du hjälp att söka i filmregistret? Läs mer på sidan Om filmregistret.
Syftet med åldersgränserna är att skydda barn från filmer som kan vara till skada för deras välbefinnande. Här kan du läsa mer om hur de fastställs.
Syftet med åldersgränser för film som visas offentligt är att skydda barn från att se filmer som kan vara till skada för...
Vad som bedöms vara skadligt för välbefinnandet för olika åldersgrupper baseras på psykologisk, pedagogisk och medievetenskaplig...
Här följer exempel på inslag och överväganden som är vanligt förekommande vid bedömningarna av respektive åldersgräns.