Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

De vuxna måste lyssna på dig

Delar föräldrar eller vårdnadshavare bilder på dig som du inte vill att de ska dela kan det vara olagligt. Om en de taggar dig många gånger i bilder eller i inlägg på sociala medier fast du inte vill kan det också vara brottsligt.

Glad pojke mellan man och kvinna som ler

Dina föräldrar måste lyssna på vad du vill och tycker innan de delar bilder och information om dig på nätet. Foto: Shutterstock.

Om föräldrar eller vårdnadshavare delar bilder på dig som du inte vill att de ska dela kan det vara olagligt. Men även om du säger ja måste de vara försiktiga, eftersom det aldrig går att ta bort det som har publicerats på nätet.

 • Det finns lagar som skyddar ditt privatliv

Det finns lagar i Sverige som skyddar barns privatliv och andra rättigheter. De lagarna gäller också på nätet.

En publicering på internet kan vara svår att ta bort. Hamnar en bild på nätet kan den laddas ner av andra eller spridas utan att du vet om det.

Prata med dina föräldrar/vårdnadshavare och kom överens om var, när och hur de får publicera bilder och annan information om dig.

Läs mer om sharenting för dig som är barn och om sharenting för dig som är 12—18 år. Det finns också text om sharenting för föräldrar och för influerare.

Fakta Sharenting

"Sharenting" är en sammanslagning av de engelska orden "sharing", som betyder dela, och "parenting", som betyder föräldraskap.

Ordet syftar på när föräldrar eller andra vuxna publicerar bilder, filmer eller information om det barn som de ansvarar för.

Föräldrar och andra vårdnadshavare har skyldighet att skydda barnet, samtidigt som barnet har rätt till ett privatliv och rätt till en åsikt. Därför måste vuxna ta hänsyn till barenets vilja och integritet vid publiceringar på internet av innehåll som rör barnet.

Sharenting kan i värsta fall bryta mot lagar.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!

 • Kvinna med flicka och pojke

  Sharenting för dig upp till tolv år

  När en förälder lägger ut en bild på sitt barn kallas det sharenting. Oftast är det helt okej. Det finns också lagar som...

  Juridik brott och regelverkFöräldrar Förskolan Lågstadiet Lärare och skolpersonal MellanstadietVägledning
 • sharenting för ungdomar

  Sharenting för dig som är 12-18 år

  Får dina föräldrar eller vårdnadshavare publicera bilder på dig på nätet utan att fråga om lov? Här svarar vi på några vanliga...

  Juridik brott och regelverkFöräldrar Lågstadiet MellanstadietVägledning
 • Familj med baby

  Sharenting för dig som är förälder

  Vilket ansvar har du som vårdnadshavare för spridning av bilder, filmer och annat material på dina barn i sociala medier?...

  Juridik brott och regelverkFöräldrar VuxnaVägledning