Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Du kan skydda dina konton på nätet

Det finns olika sätt för barn och unga att skydda sig mot intrång i datorn och mobilen. Be någon vuxen som du litar på att hjälpa dig om det känns krångligt.

Kvinna spelar datorspel med pojke.

Du kan ta hjälp av någon vuxen som du litar på med att skydda dina konton på internet. Foto: Pernille Tofte/Scandinav.

Mest är det företag och myndigheter som drabbas av intrång, hackare och andra attacker. Men det kan också riktas mot vem som helst, och även barns internetkonton kan drabbas.

Men du kan skydda dig!

  • Varför vill någon komma åt ditt konto?

Det viktigaste lösenordet är det som hör till ditt mejlkonto.

Tar sig hackaren in där kan den också komma åt alla andra konton genom att använda funktionen "glömt lösenord" som är kopplad till mejlkontot.

E-post är inte ett säkert sätt att skicka känsliga uppgifter på, så det är klokt att inte skicka till exempel kontokortsnummer i ett mejl.

  • Konton kan hackas

Konton i sociala medier som hackas kan användas till stöld eller till att sprida elakheter och mobbning.

Innehåll som bilder och kommentarer kan spridas i någon annans namn för att få en person att verka dålig. En stulen kontaktlista kan användas för att lura andra på nätet. Någon kan till exempel skapa falska konton på sociala medier i någon annans namn.

  • Be vuxna om hjälp

Det är bra att fråga någon vuxen som du litar på hur du skyddar dig på nätet.

Nätbedrägerier blir allt vanligare, så du bör inte vänta med att fråga.

Det finns en rad enkla saker man kan göra för att öka säkerheten.

  1. Om en okänd person på nätet frågar efter ditt lösenord kan det handla om så kallat nätfiske. Det är olagligt. Du bör inte svara på det.
  2. Du bör inte avslöja inloggningsuppgifter ens för kompisar. Lösenord är värdehandlingar, precis som kontokort och pengar.
  3. Du bör inte klicka på länkar i mejl, sms och sociala medier om du inte är säker på vem länken kommer ifrån.
  4. Använd helst inte samma lösenord till flera olika sidor och konton. Lösenorden ska vara svåra att knäcka, så det kan vara bra att använda lösenordshanterare. Fråga någon vuxen som du litar på om du är osäker på hur du ska göra!
  5. Sociala medier och e-post kan ha flerstegsinloggning, alltså så att man loggar in i flera steg. Det finns också engångskoder — en ny kod för varje inloggning. Fråga någon vuxen du litar på om hjälp med att ordna det.
  6. Det är viktigt att uppdatera mobiltelefonens och datorns programvara. Med nya program kommer nya skydd för att stoppa hackaren.
  • Föräldraguide om säkerhet på nätet

I Statens medieråds föräldraguider finns information ifall en vuxen i din närhet vill hjälpa dig med nätsäkerhet.

Här kan den vuxna som hjälper dig ladda ned guiden: "Varför behöver mitt barn vara rädd om sina nätkonton?" Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!