Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Om någon delar din bild utan att fråga?

Vad kan du göra om någon delar bilder eller annat som du har upphovsrätten till? Och när har man upphovsrätten till något? Vi har frågat Frantzeska Papadopoulou, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet.

Två tjejer i gul soffa tittar på mobil

Vad kan du göra om någon delar din bild utan att fråga? (Flickorna på bilden har inget med textens innehåll att göra.) Foto: Scandinav.

Det mesta vi skapar — en tavla, en dikt, bilder på vänner, eller kanske en film i mobilen — kan vara upphovsrättsligt skyddade verk. Alltså det du skapar kan vara skyddat i lagen om upphovsrätt Länk till annan webbplats..

För att något ska vara skyddat krävs att det är originellt och personligt utformat. Och det är ju det mesta som skapas av oss.

Ni kan vara flera som har upphovsrätten

Det kan finnas flera personer som tillsammans har skapat ett upphovsrättsligt skyddat verk. Du kan ha tagit en bild tillsammans med en vän som har sagt hur du ska göra, vilket ljus som är bäst och vilken vinkel du ska använda. Då äger ni upphovsrätten tillsammans. För att bilden skall kunna användas behöver både du och din vän vara överens om användningen, och förutsättningarna för den.

Upphovsrättsintrång bryter mot ensamrätten

När någon lägger upp dina bilder eller filmer, som då oftast skyddas av upphovsrätten, utan att ha frågat om lov, begår personen upphovsrättsintrång. Med andra ord, personen bryter mot den ensamrätt som du har som upphovsperson. Det står i upphovsrättslagen.

När man lägger upp en bild eller en film så är det som att göra en kopia av bilden eller filmen. Samtidigt gör man filmen eller bilden tillgänglig för allmänheten. När något är ute på internet är det ju tillgängligt för hela världen — om det inte är publicerat under en lösenordskyddad hemsida.

Både kopiering och tillgängliggörande är sådant som bara upphovspersonen, den som har skapat verket, kan bestämma om.

Det viktigaste är att få ett okej

Men varför händer det ofta att någon publicerar en bild som någon annan har tagit, eller kopierar en text som någon annan har skrivit, utan tillstånd?

Det kan finnas olika anledningar till att det händer. Oftast så tar man någon annans bild eller film för att man gillar den mycket, eller för att man inte har någon egen bild eller film att använda för det man håller på med (en presentation, en post på instagram med mera).

Det är egentligen inte så intressant just varför man gör det, alltså vad syftet är med kopieringen eller tillgängliggörandet. Det som är viktigt är att få ett okej från den som har tagit bilden/filmen, skrivit texten och så vidare. Varje upphovsperson har rätt att bestämma över sitt verk (det han eller hon har skapat). Och varje upphovsperson har rätt att säga nej.

Men även om du tillåter att någon lägger upp din bild eller film, så ska ditt namn som princip anges som upphovsperson.

Ta kontakt med personen eller plattformen

Vad händer då om någon som inte har frågat dig om lov lägger upp dina bilder eller filmer på internet?

Det bästa är att kontakta personen och be den att ta ned materialet. Du kan också kontakta plattformen där bilden eller filmen har lagts upp och anmäla bilden/filmen för upphovsrättsintrång.

De flesta plattformar brukar agera snabbt vid sådana anklagelser. Den som är ansvarig för den olagliga användningen kan bli avstängd från plattformen under en tid.

Ett bra exempel är användarvillkoren på YouTube. Det kan finnas olika begräsningar för hur videos kan användas. Man får till exempel, utan tillstånd från den som har laddat upp filmen på YouTube, lägga en hyperlänk till klippet, men man får inte bädda in klippet eller ta skärmdumpar från filmer.

Be om råd hos en organisation

Om du tar många bilder eller gör filmer som konstnärligt uttryck kan det vara bra att prata med en organisation som tillvaratar upphovspersoners rättigheter, till exempel www.bildupphovsratt.se Länk till annan webbplats.. Du kan få hjälp, stöd och råd från dem när du har tänkt prata med någon som använder ditt material.

Om inget annat fungerar kan man lämna in en stämningsansökan Länk till annan webbplats. för upphovsrättsintrång.

Vissa gånger kan upphovsrättsintrång vara ett brott, och då kan man också polisanmäla det. Men det kräver bland annat att det är ett stort intrång.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!

  • Flicka framför staffli. 

    Vad är upphovsrätt?

    Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Det går inte att ansöka om skyddet, det uppstår...

    Juridik brott och regelverkFöräldrar Lärare och skolpersonalVideo och tv-program