Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Elevmaterial om näthat

Senast uppdaterad:

Två unga pojkar fokuserade på sina mobiltelefoner.

Foto: Shutterstock

Planerar du lektioner om näthat? Här hittar du filmer som kan användas för diskussioner och lärande.

Filmer: Youtubers mot näthat

Vad tycker youtubers om näthat? Vad har de för egna erfarenheter? Och hur bemöter de elaka kommentarer? Här hittar du videor med bland andra Hampus Hedström, Felicia Bergström och Thomas Sekelius.

 

Youtubers berättar om näthat (längd 1.42 min)

Youtubers är förebilder och en del av många ungas vardag. Här berättar bland andra Felicia Bergström, Hampus Hedström och Thomas Sekelius om sina upplevelser av elaka kommentarer och näthat.

 

Youtubers råd mot näthat (längd 2.12 min)

En följare eller många – alla kan drabbas av näthat. Men hur gör man om man drabbas? Några som verkligen borde veta är youtubers. Här delar Thomas Sekelius, Felicia Bergström, Evelin (iTalkWho?) och Hampus Hedström med sig av tankar och tips.

 

Youtubers om youtubers – för föräldrar (längd 1.44 min)

Youtubers är förebilder och en del av många ungas vardag. Men vad vet föräldrar om youtubers? Vad vill de egentligen, och hur påverkas de unga? Här är youtubersfilmen för föräldrar.

 

Filmer: Ungas egna berättelser

Personerna som berättar är barn och unga som delar med sig av sina erfarenheter av näthat. Filmerna fungerar som diskussionsunderlag för unga. Klippen är omkring en halv minut vardera och producerades under 2016. 

Såra ingen (längd 0.38 min)

Unga berättar om sin vardag på internet. Det är personer som delar med sig av sådant de själva upplevt. Filmen illustrerar ett av de fyra råd, som ges av No hate speech movement för att bidra till ett trevligare och bättre internet: Såra ingen. Tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv. Filmen är gjord av regissören Anders Rune.

 

 

...så hon blev ju ganska ledsen, och det tog ganska hårt på henne.

Ur videon Såra ingen

 Säg till (längd 0.30 min)

Unga berättar om sin vardag på internet. Det är personer som delar med sig av sådant de själva upplevt. Filmen illustrerar ett av de fyra råd, som ges av No hate speech movement för att bidra till ett trevligare och bättre internet: Säg till. Anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra. Filmen är gjord av regissören Anders Rune.