Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Elevmaterial om näthat

Senast uppdaterad: 2017-01-09

Två unga pojkar fokuserade på sina mobiltelefoner.

Foto: Shutterstock

Planerar du lektioner om näthat? Här hittar du filmer som kan användas för diskussioner och lärande.

Filmer: Youtubers mot näthat

Vad tycker youtubers om näthat? Vad har de för egna erfarenheter? Och hur bemöter de elaka kommentarer? Här hittar du videor med bland andra Hampus Hedström, Felicia Bergström och Thomas Sekelius.

 

Youtubers berättar om näthat (längd 1.42 min)

Youtubers är förebilder och en del av många ungas vardag. Här berättar bland andra Felicia Bergström, Hampus Hedström och Thomas Sekelius om sina upplevelser av elaka kommentarer och näthat.

 

Youtubers råd mot näthat (längd 2.12 min)

En följare eller många – alla kan drabbas av näthat. Men hur gör man om man drabbas? Några som verkligen borde veta är youtubers. Här delar Thomas Sekelius, Felicia Bergström, Evelin (iTalkWho?) och Hampus Hedström med sig av tankar och tips.

 

Youtubers om youtubers – för föräldrar (längd 1.44 min)

Youtubers är förebilder och en del av många ungas vardag. Men vad vet föräldrar om youtubers? Vad vill de egentligen, och hur påverkas de unga? Här är youtubersfilmen för föräldrar.

 

4 tips för ett snällare internet (längd 0.27 min)

Fyra youtubers – Keyyo, William Spetz, Nellie Berntsson och Sp4zie – ger varsitt kort råd om hur vi tillsammans kan göra internet snällare. De fyra har tillsammans mer än 1,5 miljoner följare på Youtube (september 2016).

 

Tillsammans mot näthat (lång version 2.33 min)

I filmen Tillsammans mot näthat delar fyra youtubers – Keyyo, William Spetz, Nellie Berntsson och Sp4zie – med sig av egna upplevelser av internets negativa sidor. De ger också sin syn på hur vi alla skulle kunna göra den digitala världen trevligare och bättre. Tillsammans har de fyra mer än 1,5 miljoner följare på Youtube (september 2016).

 


Kortversioner

Här hittar du korta versioner av filmen Tillsammans mot näthat.

Du tjänar på att säga till – Jonas ”Sp4zie” Ring (längd 0.40 min)

Sp4zie, youtuber, visar på ett personligt sätt vad han tycker man ska göra om man råkar ut för elakheter i onlinespel eller i andra sammanhang på internet. Filmen är Sp4zies tolkning av ett av fyra råd för ett bättre internet från No hate speech movement: Säg till. Anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra.

  

Gick du på den lätta – Keyyo (längd 0.48 min)

Keyyo, youtuber, berättar om ”falska fakta” som spridits om henne på internet. Filmen är Keyyos tolkning av ett av fyra råd för ett bättre internet från No hate speech movement: Var kritisk. Fundera på vad du läser, ser och hör på nätet.


Nu glänser vi på nätet – Nellie Berntsson (längd 0.36 min)

Nellie Berntsson, youtuber, berättar om hur hon bemöter elaka kommentarer på internet. Filmen är Nellie Berntssons tolkning av ett av fyra råd för ett bättre internet från No hate speech movement: Såra ingen. Tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv.


Därför är det ocoolt med fejknamn – William Spetz (längd 0.37 min)

William Spetz, youtuber, gör ett inlägg om vad han tycker om falska identiteter på internet – och om hur han tycker man ska göra i stället. Filmen är William Spetzs tolkning av ett av fyra råd för ett bättre internet från No hate speech movement: Ljug inte. Använd ditt riktiga namn när du postar eller kommenterar.

 

Filmer: Ungas egna berättelser

Personerna som berättar är barn och unga som delar med sig av sina erfarenheter av näthat. Filmerna fungerar som diskussionsunderlag för unga. Klippen är omkring en halv minut vardera och producerades under 2016. 

Såra ingen (längd 0.38 min)

Unga berättar om sin vardag på internet. Det är personer som delar med sig av sådant de själva upplevt. Filmen illustrerar ett av de fyra råd, som ges av No hate speech movement för att bidra till ett trevligare och bättre internet: Såra ingen. Tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv. Filmen är gjord av regissören Anders Rune.

 

 

...så hon blev ju ganska ledsen, och det tog ganska hårt på henne.

Ur videon Såra ingen

 Säg till (längd 0.30 min)

Unga berättar om sin vardag på internet. Det är personer som delar med sig av sådant de själva upplevt. Filmen illustrerar ett av de fyra råd, som ges av No hate speech movement för att bidra till ett trevligare och bättre internet: Säg till. Anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra. Filmen är gjord av regissören Anders Rune.