Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Pedagogiska verktyg

Stöd, tips, lektionsmaterial och temasidor om dagens medielandskap - för vårdnadshavare, pedagoger och nära-barn-professionella.

Aktuellt

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här hittar du nyheter och krönikor om aktuella ämnen.  

Statens medieråd ingår från 2024 i Mediemyndigheten

Statens medieråds uppdrag förs 1 januari 2024 över till Mediemyndigheten. Våra pedagogiska verktyg kommer att finnas tillgängliga på Mediemyndighetens nya webbplats efter årsskiftet.

 • Flicka framför staffli. 

  Vad är upphovsrätt?

  Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Det går inte att ansöka om skyddet, det uppstår...

  Juridik brott och regelverkFöräldrar Lärare och skolpersonalVideo och tv-program
 • Far och son framför dator. Foto: Shutterstock.

  Information, stöd och råd

  Har du själv blivit utsatt för näthat eller sett någon annan utsättas? Här kan du få hjälp och mer information.

 • Kvinna med flicka och pojke

  Sharenting för dig upp till tolv år

  När en förälder lägger ut en bild på sitt barn kallas det sharenting. Oftast är det helt okej. Det finns också lagar som...

  Juridik brott och regelverkFöräldrar Förskolan Lågstadiet Lärare och skolpersonal MellanstadietVägledning

Råd, vägledning och samarbete

Sed posuere consectetur est at lobortis. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum.

MIK för mig - Digital lektionsbank

Medie- och informationskunnighet är viktigt i vår digitala samtid. MIK för mig är en digital lektionsbank som hjälper dig som är pedagog att lära ut källkritiskt tänkande och kunskap om dagens medielandskap på ett relevant och inspirerande sätt.

Domarklubba ovanpå lagböcker

Lyssna på podd

I Medieborgarpodden diskuteras ämnen som källkritik, konspirationsteorier, algoritmer och digitala fotspår. Här får du veta mer om medie- och informationskunnighet, MIK.

MIK Sveriges kunskapsbank

Kunskapsbanken är fylld med tips, fördjupning och material för dig som är pedagog, bibliotekarie, förälder, barn, tonåring eller pensionär. Här finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet.