Logotyp statens medieråd

Tips till vårdnadshavare

Här finns information om skärmtid, näthat, sociala medier och datorspel för dig som vill hjälpa ditt barn att navigera i dagens medielandskap. Ta del av föräldraguider, undersökningar, stöd och råd.

Digitala medier på föräldriska

Hur talar man som vuxen om sociala medier med barn och unga? Här hittar du ett antal snabbguider för vuxna som vill lära sig mer om ungas digitala vardag.

Unga mer på nätet - men mer missnöjda

Unga använder nätet mer och allt fler uppger att de är missnöjda med sin egen medieanvändning. Det är några av slutsatserna i rapporten Ungar & medier 2019.

Föräldraguider om barns nätanvändning

Hur ska man förhålla sig till skärmtid, innehållsfilter, datorspel och andra fenomen som rör barns och ungas medieanvändning? Detta diskuteras i föräldraguiderna nedan. Här kan du ta del av hela serien. 

Hjälp på nätet

Är det olagligt att "pranka" någon eller att kapa någons konto? Får man filma någon i smyg? Juridikprofessor Mårten Schultz reder ut begreppen i serien Hjälp på nätet - juristens bästa råd.

MIK Sveriges Kunskapsbank

Kunskapsbanken är fylld med tips, fördjupning och material för dig som vill lära dig mer om livet på nätet. Här finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet.