Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Föräldraguider

Hur ska man förhålla sig till skärmtid, innehållsfilter, datorspel och andra fenomen som rör barns och ungas medieanvändning? Här finns information för dig som vill hjälpa ditt barn att navigera i dagens medielandskap. 

Skärmtid – hur påverkas barnet?

I diskussioner om skärmtid är en utgångspunkt att mobiltelefoner, datorer och tv-spel kan få våra barn att må dåligt, både fysiskt och psykiskt. Vissa ställer sig frågor om huruvida barn använder skärmar för mycket, då de oroar sig för att tekniken stör koncentration och sömn.

I forskningen är det emellertid svårt att hitta belägg för att det är skärmtiden som bör stå i fokus om det är barnens välbefinnande vi vill värna.

Föräldraguider om barns nätanvändning

Vad innebär åldersgränser på spel och sociala medier, vad ska mitt barn få spela och är innehållsfilter en bra idé? Detta diskuteras i föräldraguiderna nedan. Här kan du ta del av hela serien.

Digitala medier på föräldriska

Vad gör barn och unga i sina sociala medier, vilka digitala plattformar används och hur fungerar de? Här hittar du ett antal snabbguider för vuxna som vill lära sig mer om ungas digitala vardag.

MIK Sveriges Kunskapsbank

Kunskapsbanken är fylld med tips, fördjupning och material för dig som vill lära dig mer om livet på nätet. Här finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet.